2ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος Γενικά,Δράσεις - Διαγωνισμοί Φιλαναγνωσία: Κόμικς – Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής

Φιλαναγνωσία: Κόμικς – Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής

«Η φιλαναγνωσία δεν είναι έμφυτη ιδιότητα,

αλλά είναι επίκτητη και καλλιεργείται.»

Στόχος της φιλαναγνωσίας είναι η καλλιέργεια και η εξοικείωση των μαθητών μας με το βιβλίο και την ανάγνωση καθώς και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης  με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Στα πλαίσια της λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης των σχολείων μας, οι μαθητές:

  • των Α & Γ τάξεων του 2ου και 6ου Δ.Σ. είχαν τη χαρά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κουνέλι & Αλεπού»: Δημιουργικό εργαστήριο κόμικς

Οι μαθητές συμμετείχαν στο  δημιουργικό εργαστήρι κόμικς για παιδιά αντλώντας έμπνευση από τη σειρά βιβλίων «Κουνέλι & Αλεπού».
Αφού διάβασαν  όλοι μαζί μερικές από τις υπέροχες, αστείες περιπέτειες των δύο φίλων, μυήθηκαν  στην τέχνη των κόμικς και μάθανε να σχεδιάζουν με απλά σχήματα τους δύο ήρωες!
Στη συνέχεια κάθε παιδί προσπάθησε  να δημιουργήσει μια δική του ιστορία κόμικς με τους αγαπημένους του πρωταγωνιστές χρησιμοποιώντας καρέ, μπαλονάκια, εφέ και επιστρατεύοντας μπόλικη φαντασία, πλάθοντας το δικό του τρυφερό ή και ξεκαρδιστικό κόμικς.
Στο τέλος στήθηκε μια μικρή έκθεση, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα κόμικς που δημιούργησαν και να απόλαυσαν  τις ιστορίες τους.

  • ενώ οι μαθητές των Δ & Ε τάξεων του 2ου και 6ου Δ.Σ. είχαν τη χαρά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Παιχνίδια Φαντασίας – Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής» 

Με εργαλεία τα κόλπα και τις ιδέες του αγαπημένου μας Ιταλού συγγραφέα Τζάνι Ροντάρι, και του κλασικού βιβλίου του «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ», τα παιδιά απελευθέρωσαν την επινοητική τους ικανότητα,  διασκέδασαν  ταξιδεύοντας με τη φαντασία τους και έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες, τις οποίες στη συνέχεια μπόρεσαν να ζωντανέψουν!
Ένα εργαστήριο που καλλιέργησε τη φαντασία των παιδιών, τους έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά είδη γραπτού και προφορικού λόγου. Επίσης τους έδειξε  τρόπους να οργανώσουν τις ιδέες τους, να δουλεύουν  ομαδικά, να αποκτούν  αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας δημιουργικά το «λάθος», αλλά κυρίως ανακάλυψαν με βιωματικό τρόπο ότι:

Η γραφή και η ανάγνωση μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό ταξίδι.

Ευχαριστούμε την υπεύθυνη βιβλιοθήκης κα Βασιλική Μάνου για την πραγματοποίηση των δράσεων.

Related Post